JOOP BOERSMA

Persbericht bij het openbaar gesprek over de waarde van, de liefde voor en de effecten van kunst. Zondag 18 november 13.00 tot 14.00 uur in Villa Ruimzicht te Doetinchem.

WAT WILLEN WE MET [BEELDENDE] KUNST?

In een terugblik op Artventure in de zomer rond Villa Ruimzicht treffen Joop Boersma en Maurits Nibbering elkaar in een openbaar gesprek over de waarde van, de liefde voor en de effecten van kunst.
Is het waar dat vooral nieuwe conceptuele kunst je prikkelt als je een leven lang grote belangstelling voor de kunst hebt? Kan iedereen overvallen worden door de schok van het nieuwe bij het zien of opnieuw zien van goede kunstwerken?
Waarom halen we in het Nederlands zo gemakkelijk de begrippen kunst en cultuur door elkaar? En waarom verstaat men in Nederland onder kunst in 9 van de 10 gevallen beeldende kunst, en is een kunstenaar vooral een kunstschilder?

In het gesprek wordt ook vooruitgekeken, onder meer naar wat men met het Yellowisme wil, een nieuwe beweging in de kunsten, die tegelijk anti-kunst wil zijn.
Het gesprek gaat voort op de opening van Artventure in juni van dit jaar, toen een pleidooi voor fluisteren voor de kunst werd gehouden.

Op de achtergrond van het gesprek zijn schilderijen van Joop Boersma te zien.

Joop Boersma was lange tijd coördinator en uitvoerend organisator van Artventure, dat eerder Beelden aan de Oude IJssel heette. Ziujn taak is overgenomen door Gerard ter Brugge en Pim van Arkel. Joop blijft als adviseur verbonden aan het initiatief.

Maurits Nibbering is kunst- en architectuurhistoricus en is voorzitter van de stichting Cultuurzomer Achterhoek.

Restaurant Villa Ruimzicht, Doetinchem, zondag 18 november 13.15 tot 14 uur, inloop vanaf 13 uur, uitloop tot 14.30 uur.

Het tijdstip van het gesprek is zo gekozen dat kunstliefhebbers 's ochtends nog naar Hans Keuper in Schouwburg Amphion kunnen (vanaf 11 uur), en na afloop van het gesprek nog op tijd in het Gruitpoorttheater kunnen zijn om het filosofisch café bij te wonen dat om 14.30 u begint.